Ezoterický blud č.3: Máš problémy, protože se nemáš ráda.

Máš problémy, protože se NEmáš ráda.

To je věta, která vyvolá buď protiútok nebo zoufalství.
Buď se dotčený začne bránit, že se rád má nebo přemítat nad způsobem, jak to svoje vezdejší trápení ukončit. :-)
 
Člověk, který se nemá rád, prostě neví, jak to dělat jinak. V dětství se to naučil právě tak, jak to teď dělá.
Někoho měli rádi za výkon. Takže se má rád ve chvílích, když je výkonný.
Holčičce říkali, že je krásná, když se hezky ustrojila. Takže se taková žena cítí hrozně, jakmile není dost upravená a krásná. Zoufalství a sebeodmítání se prohlubuje s každou další vráskou nebo kily navíc.
Jiný byl tím silným chlapcem, co nebrečí, když si rozbije koleno. Pak je to v dospělosti muž, který pohrdá sám sebou, když je smutný a nešťastný.
Hodné a starostlivé holčičky zase najedou do pasti péče o potřeby druhých, takže se cítí bezcenné, když nemají o koho pečovat nebo je jejich péče nedoceňovaná či odmítaná, protože je ve skutečnosti otravná.
 
Říct těmto lidem, že se mají mít rádi, je podobné, jako když jim řeknete, aby v zimě natrhali fialky. Neví, jak to udělat.
 
Co tedy s tím? Jak se začít mít rád/a?
 
Není to něco, co změníte ze dne na den. Je to soustavná práce na změně svých postojů a každodenní péče o sebe, kdy si postupně osvojujete nové návyky a vymaňujete ze starých stereotypů.
 
Dnes jsem v obchodě míjela paní, která sama sobě polohlasem s opravdovým despektem řekla: "Já jsem ale idiot."
Byl to pro mě takový malý šok. Už jsem si odvykla se sebou takhle zacházet. Paní vypadala samozřejmě zcela normálně a ta její facka sama sobě byla nejspíš vyvolána tím, že si spletla velikost nebo něco podobně banálního.
 
Mluví a jedná se sebou tímto způsobem člověk, který se má rád?
Je to zřejmé, že?
 
Takže jedna z věcí, kterou můžete hned zavést do praxe, je sledovat, jak se sebou nebo o sobě mluvíte (nejen nahlas, ale i tiše ve vlastní hlavě). Zkuste si občas nějakou tu větu změnit. Třeba úplně jednoduše na něco takového: “Aha, udělala jsem chybu.”
Ono se totiž většinou nic jiného neděje. Prostě se občas zmýlíme, zapomeneme, zpozdíme se atd. 
Není důvod začít se hodnotit a odsuzovat nálepkami: 
"Ty jsi ale blbá." 
"Vždycky všechno zvoráš."
 
Další věc, na kterou se můžete sami zaměřit, je, jakou prioritu dáváte svým potřebám
Chodíte spát, když jste unavení?
Jíte, když máte hlad?
Jíte kvalitní jídlo nebo na vás nezáleží, takže zhltnete, co je po ruce?
Chodíte čůrat, když zrovna potřebujete, nebo ještě doděláte práci, vyposlechnete kolegu nebo kamarádku?
 
Možná to vnímáte jako nepodstatné drobnosti, ale velmi to vypovídá o tom, nakolik se máte rádi. Člověk, který se má rád, o sebe zcela přirozeně dobře pečuje. Nepřetěžuje se, dobře jí, vyhovuje tomu, co opravdu potřebuje.
 
Neplést s tím, že někdo nutně musí mít obrovské drahé auto nebo zcela nutně musí každý týden ke kadeřnici. :-)
 
O tom, jak se mít rád, bych mohla psát velmi dlouho. Poslední zásadní věc, kterou chci zmínit: 
 Človek, který se má rád, je pro sebe ve svém životě na 1. místě.  To neznamená, že je sobecký, ale nežije svůj život kvůli druhým. Umí být sám, umí se postarat o své potřeby a dělá to rád. Má to velkou výhodu, protože se nevěší na krk druhým.
Je to podobné, jako instrukce v letadle: Nejprve nasaďte kyslíkovou masku sobě, a pak můžete pomoci dítěti nebo druhým.
 
Nejprve se postarejte o sebe, svoji spokojenost a plnost, a pak se rozhlédněte, zda najdete někoho, s kým byste chtěli sami sebe sdílet.
 
Zmínila jsem několik možností, co pro svoji sebelásku můžete udělat sami. Zapracovat na změně svých vnitřních postojů je samozřejmě velmi efektivní s profesionálním vedením. Pořád je to na vás a vaší motivaci, ale může to být o hodně snazší a rychlejší, když si necháte pomoci někým, kdo už určitý kus cesty prošel. Z vlastní zkušenosti bych doporučila dovolit si metody a terapeuty kombinovat podle toho, jak vám to nejlépe vyhovuje. Každý vám může dát určitý náhled a podpořit váš posun. Každá práce, kterou uděláte, přidá další dílek, který pak jako celek může začít krásně fungovat.
 
Když to tak budete cítit, ráda vám pomohu i já nebo esence z lípy.
Krásné dny