K čemu je dobré poznat svoji dětskou strategii přežití? Najdete svůj poklad.

Na cestě osobního rozvoje dříve či později poznáme, že jako děti jsme si našli určitou strategii, jak přežít, jak si zajistit náklonnost rodičů, jednoduše, jak si zajistit, aby nás měli rádi. 
(Nechám teď záměrně stranou otázku, zda to skutečně byla láska.)
Poznání naší dětské strategie obvykle není nic příjemného. 
Zjistíme totiž, čím jsme se zaprodávali a zpronevěřovali sami sobě. Zjistíme také, jak moc nám tato strategie škodí v dospělém životě a brání nám být šťastní.
První reakce bývá, že se tohoto způsobu chování chceme okamžitě zbavit, ale to, co jste se naučil/a jako dítě nemusíte zahazovat a chtít zapomenout. 
Můžete si z toho vzít to, co je užitečné a to jednoduše mít ve svém repertoáru a použít, když je to vhodné a užitečné.

Vysvětlím konkrétně na své osobní zkušenosti. Když jsem před pár lety pochopila svoji dětskou strategii přežití, byla jsem v šoku. Ale během krátké doby mi došlo, že právě tohle je moje silná stránka. Já jsem se jako dítě snažila zavděčit tím, že jsem sledovala pozorně pocity ostatních a snažila se naplnit jejich potřeby. 
V osobním životě je to dost devastující způsob chování. Jednak proto, že nevnímáte vlastní potřeby a neděláte to, co je dobré pro vás a druhá strana mince je ještě "ošklivější", snažíte se manipulovat tím, že činíte ostatní závislé na své péči.

Když jsem svoji dětskou strategii přežití rozpoznala, tak jsem s tímto chováním jednak mohla přestat a vzápětí mi došlo, že je to moje dovednost, kterou mohu velmi dobře použít v poradenské práci a už byl jen krůček k tomu začít postupně zcela měnit moji pracovní kariéru. Pro mě je v podstatě velmi snadné a přirozené naslouchat druhému člověku a navíc mě to baví. Někdo by z toho byl vyčerpaný a frustrovaný, já naopak. Takže strategie, kterou jsem se naučila v dětství, se dá využívat velmi užitečným způsobem, jen ji musím používat vědomě.

Za toto poznání jsem nesmírně vděčná. Odstartovalo velké osobní a pracovní změny, které mi umožnily cítit se ve svém životě velmi šťastná.

Takže nebojte se hledat svoje "temné" stránky a vytahovat kostlivce ze skříně. Přece si v sobě nebudete nechávat bordel a navíc můžete objevit poklady. :-)

Ráda Vám v tomto pátrání budu nápomocná.

Krásný den
Bára Zumotová