Narozeniny - slavit nebo neslavit?

Někdo narozeniny slaví rád, někdo se za přibývající roky stydí a někoho to nechává chladným.

K mému příspěvku o tom, že si každý může oslavit svoje narozeniny čistě podle svého přání, jsem dostala inspirativní komentář, že člověk může taky s každým dalším rokem vnímat, nakolik je ještě nedospělý, i když roky mu přibývají. Ale pracuje na sobě, aby se dostal do bodu, kdy už bude v souladu a bude to v pořádku.

Chápu ten pohled, ale mám to trochu jinak. 

My všichni, kdo chodíme po Zemi, máme svoje rezervy, prostor, kam můžeme růst. A ten, kdo se tváří, že ne, tak má ty rezervy obzvlášť velké. :-) Přesto se můžeme mít rádi a můžeme oslavit každé svoje narozeniny, protože je to DEN, KDY JSME SE NARODILI.

Den, kdy to všechno začalo. Den, kdy jsme se poprvé nadechli a začali intenzivně prožívat svět kolem sebe. Ať už se náš život odvíjel jakkoliv, tak tento den začalo dobrodružství našeho života a díky němu jsme teď tady a učíme se, pracujeme na sobě a postupně se dostáváme zase zpět sami k sobě, ke své přirozenosti.

Abych to vysvětlila. Vnímám to tak, že se jako děti rodíme dokonalí, v souladu sami se sebou i s celým vesmírem okolo. Pak (a někdy už i dříve, ale to v tomto kontextu není tak podstatné) přicházejí postupně různé situace, které nás určitým způsobem zraňují, tvarují a nutí nacházet si svoje strategie, jak v tom svém okolí (pře)žít. Vzdalujeme se tak své přirozené, zdravé podstatě a nacházíme si svoje masky a role. Když vyrosteme, jsou nám ty masky a stereotypní chování už na obtíž, protože nás zbytečně limitují a my se zase různými způsoby (vědomě a záměrně nebo nevědomě, kdy s námi život sám zamává rozchodem, nemocí či něčím jiným) hledáme cestu zpět ke svému pravému já. A máme na to celý život a je jen na nás, jak tuto příležitost využijeme a jak daleko se dostaneme.

V každém případě nemusíme čekat, až se dostaneme do cíle. Těžko se nám bude slavit na smrtelné posteli. :-) Užívejte si sebe sama už teď. Vaše pravá podstata se nikam neztratila, je pořád s Vámi. Jen je trochu pod nánosem starých masek. 

Oslavte den, kdy jste se narodili, protože to byl ten krásný den, kdy to všechno začalo.

Mějte se krásně

Bára Zumotová

Ještě doplním, že z Australských esencí se používá rostlina Christmas Bell, která pomáhá procítit slavnostní atmosféru významných okamžiků, ať už jsou to vánoce, narozeniny nebo jiný důležitý den.