CHCETE MÍT VEDLE SEBE GENTLEMANa? Pak je potřeba být gentleWOMAN :-)

CHCETE MÍT VEDLE SEBE GENTLEMANa?
Pak je potřeba být gentleWOMAN :-)

Včera jsem četla stížnost na Facebooku, že někdo nepustil těhotnou ženu sednout. 
Ženy se často zlobí, že muži kolem nich nejsou zdvořilí, neprokazují ženám respekt a tak vůbec, že gentlemani nejspíš vymřeli.

Jenže ono všechno má své příčiny. 

Někdy to je tak, že vyžadujeme respekt a jemné zacházení od mužů, ale trochu zapomínáme, že bychom i my ženy mohly projevovat respekt a vděčnost mužům. 
Vzájemná pomoc není samozřejmá a není úkolem lidí okolo mne, aby sledovali, co já potřebuju a mohli se přetrhnout, aby mi to zajistili.

Taky jsem byla těhotná a taky jsem jezdila MHD s malým dítětem. Nestalo se mi, že by mi někdo nepomohl, ale stalo se, že si mě nikdo nevšiml nebo mu nedošlo, že potřebuju pomoc. Lidé, kteří nemají tu zkušenost, tak nemusí tušit, že držet na rukou malé dítě a současně se držet tyče v tramvaji není úplně snadné a už vůbec ne bezpečné. Proto taky pomoc těhotným nebo maminkám často nabízí jiná maminka. Prostě už ví. :-)
Řešila jsem to tak, že jsem poprosila někoho, o kom jsem si myslela, že to pro něj bude v pohodě, aby mi pomohl. Pustil mě sednout nebo pomohl vynést kočárek. Nikdo pomoc neodmítl. Na takovou prosbu zareagovala dokonce i skupinka mladých chlapců (řekli byste puberťáků) naprosto bez problémů.

Jde o to, že není povinností druhých mít oči na šťopkách a sledovat, jestli nevejde někdo starší, nemocnější nebo "těhotnější". Každý má dost svých povinností, které se mu honí hlavou nebo prostě jen odpočívá a čte si. Na tom přece není nic špatného. 

Stačí jen, abych já byla ochotná vyjádřit, že s něčím potřebuji pomoci (pro tento okamžik byla v pozici slabšího a žádajícího) a abych uměla vyjádřit vděčnost. Obyčejné DĚKUJI a upřímný úsměv k tomu jsou zcela dostatečné.

Ženy, ten úsměv a vděčnost v očích jsou tím kouzlem, které proměňuje muže v gentlemany. ❤️

A navíc, nám nesmírně sluší :-)
Co si ho dopřávat víc?

Krásný letní podvečer
Bára Zumotová

Podporou ženskosti je esence z růže.