Nemocná společnost nebo nemocní lidé?

Slyšela jsem kousek přednášky MUDr. Hnízdila, kde dával do souvislosti množství nemocných se stavem společnosti. Když to zjednoduším, tak něco v tom smyslu, že SPOLEČNOST JE NEMOCNÁ, a proto I LIDÉ JSOU NEMOCNÍ. Dost možná je to vytržené z kontextu, ale přišlo mi zajímavé se nad tím trochu zamyslet.
Souhlasím s tím, že společnost je nemocná. Do určité míry, která pro mne v této úvaze není důležitá.
Souhlasím i s tím, že stav společnosti má na nás vliv a její tlak nás nutí žíturčité role a životní vzorce (musíš se vdát a mít děti, musíš hodně vydělávat, musíš vystudovat vysokou školu atd.), které se pak podepisují na našem psychickém a fyzickém stavu.
Nesouhlasím pouze v tom smyslu, že jsem přesvědčená o tom, že každý z nás má volbu, jak bude žít, co bude dělat, jak se bude léčit, jaké bude mít vztahy. Samozřejmě není jednoduché vymanit se z toho, na co jsme zvyklí a jaké jsou zavedené koleje, ve kterých nás někdo chce mít.
Jsou lidé, kteří jsou naprosto zdraví a jsou lidé, kteří jsou velmi nemocní a to vše v té samé společnosti.
Příčiny nemocí jsou hlubší. Vychází z toho, co nám předali naši rodiče a jejich předci a co jsme zažili v dětství. S tím se dá pracovat a všechny tyto zápisy postupně změnit, abychom mohli žít spokojený život ve zdraví. (Myslím, že v tomto smyslu s pacienty pracuje i MUDR. Hnízdil.)
Společnost má svůj vliv, ale nepřeceňovala bych ho. Když přijmeme, že za naše nemoci může stav společnosti, tak tím přehazujeme zodpovědnost kamsi ven na neznámého viníka. Ale to nám nepomůže. Potřebujeme vzít vlastní zodpovědnost za naše zdraví, pak teprve můžeme něco změnit - nejprve u sebe a pak se začne pomaličku měnit i naše okolí.
Máme svůj život ve svých rukou, tak proč toho nevyužít? Emotikona smile