Jak být sám sebou?

Toto je poprvé, kdy píšu text na "objednávku" a píšu ho pro ženu, kterou osobně neznám, ale jejíž web a práce na mě působí velmi sympaticky. Napsaly jsme si jen několik řádků, zde je část naší konverzace.

Řekla jsem, že nejsem spisovatelka, a proto nemůžu napsat článek? Takže jsem to já, kdo si to zakázal.

Proč si vlastně dáváme nálepky, kdo jsme a limity, kdo nejsme?

Nejspíš proto, abychom si to usnadnili, dávali si směrovky a rámce. Vyznali se sami v sobě a měli přehled o ostatních a kontrolu nad světem kolem nás. Ale potřeba kontroly vychází ze strachu, z naší nejistoty, zda to zvládneme. Nejen ten svět kolem nás, ale i sami sebe.
Kým bych byla, když bych nemohla říct, že jsem manažerka nebo manželka nebo maminka? Zbylo by vůbec něco? Měla bych vůbec nějakou hodnotu? Samozřejmě, že ano. Naše skutečná hodnota uvnitř je stále stejná. Ten drahokam, který v sobě máme a který je tou částečkou božství v nás, tam je pořád. Rozdíl prožíváme jen v tom směru, nakolik podstatu sebe sama vnímáme. Jestli o ní vůbec víme nebo jsme se vydali cestou úplně daleko od sebe, tou, kterou pro nás vybrali naši rodiče nebo tou, kterou uznává společnost kolem nás. Ale pozor, tohle není příležitost, abychom začali obviňovat své okolí za to, že nejsme ve svém středu. Je to jen příležitost začít hledat to pravé v nás.

Jak poznáte, že jste ve svém středu? Že znáte poklad ve vás ukrytý?

To je vlastně jednoduché. Když žijete v souladu sami se sebou, tak jste spokojení, zdraví a žijete láskyplné vztahy. Jste nemocní, nespokojení, prožíváte konflikty? Pak je něco špatně. Nejste v souladu sami se sebou, prožíváte život podle předem daných vzorů, které jste převzali a o kterých jste uvěřili, že je potřeba podle nich žít. Jenže, jestli se vám nežije dobře, pak nebyly pravdivé a potřebujete je v sobě najít a rozloučit se s nimi. Proč byste se jich nadále drželi, když vám neslouží. To je cesta osobního rozvoje a důvod, proč stále více lidí začíná hledat sami sebe, což je úžasné. Někoho přivede nemoc, někoho rozvod, někdo hledá práci, která ho bude bavit. Je mnoho metod a jediné, co potřebujete na začátku udělat je ROZHODNOUT SE. Před pár dny jsem mluvila s kamarádkou, která říkala, že život má v hrozných sračkách, ale neví, jak začít, co by měla udělat atd. Říkala jsem: Prostě začni. Motivace začít na sobě pracovat úplně stačí. Jak a na čem začít pracovat už můžete nechat na terapeutovi. Vy potřebujete vědět, proč to děláte a kam se chcete dostat. Já osobně mám už od dětství vlastně jeden cíl Být šťastná.

Být sám sebou začíná u toho, že znám sám sebe.

Když znám sama sebe, můžu žít v souladu s tím, kdo jsem a co mám ráda.
To neznamená, že si uvědomím, že nežiju v souladu se sebou a zabouchnu dveře za vztahem, ve kterém mi není dobře, dám výpověď v práci, změním účes a vyrazím do ašrámu v Indii. Byl by to jen útěk a vy se naopak potřebujete dostat blíž, lépe řečeno hlouběji k sobě samotným, k pochopení sebe i světa okolo sebe. Vsechny konflikty ve vztazích jsou cenné lekce, které nejprve musíme pochopit a až potom (je-li to ještě vůbec třeba) je můžeme opustit. Jinak bychom se do stejné situace velmi brzy dostali znovu.

Postupnou prací na sobě se učíme cítit, co potřebujeme a vyjádřit to.

Ve vztahu, v práci, ve stylu oblékání i v jídle, co mi dělá dobře. Je to proces a postupné krůčky. Začnete si nejdříve všímat toho, kolikrát za den uděláte něco, co vlastně nebylo v souladu s vaším skutečným já.
Že jste poslouchali stesky kamarádky a jen vás to zatěžovalo.
Že jste se oblékli do business kostýmku, a přitom se v něm cítíte hrozně.
Že jste ze zdvořilosti snědli jídlo, které vůbec nemáte rádi.
Že jste dali někomu něco jen proto, že vám bylo blbé mu to nedat, a přitom cítíte, jak vás to štve.
Je dobré všímat si těch nepříjemných pocitů, které tyto momenty provází, protože se pro vás stávají kontrolkami, že něco je špatně. Možná ze začátku nebudete vědět, co se vlastně stalo, a proč se cítíte nepříjemně, ale časem to pro vás bude stále jednodušší. Hlavní je se nevzdat na začátku a pokračovat. Za pomoci terapeuta, meditací, upřímné modlitby a třeba i Australských esencí vyčistit ze sebe staré haraburdí v podobě myšlenkových vzorců, negativních zkušeností a starých emocí. Postupně se budete dostávat k sobě stále blíž a budete se cítit spokojenější, klidnější a radostnější, protože vy a vaše skutečné já (ten drahokam ve vás) se začnete prolínat a stávat se jedním. Je to cesta náročná, někdy bolestná, ale také vzrušující a dobrodružná. Hlavně je to cesta k vnitřní celistvosti, pravdivosti a ke štěstí.

Může se stát, že vaši blízcí to nebudou brát s povděkem a začnou na vás útočit: "Tohle nejsi ty, taková jsi nebývala." Ale vaše práce na sobě slouží i jim. Můžete pro ně být svým životem inspirací a současně umožňujete, aby se léčil i váš rod. Svým dětem už nepředáte nějaký rodový balast a neštěstí, ale vzor šťastného a naplněného života.

Na vaší cestě vám přeji hodně síly, jemnosti a laskavosti k sobě i druhým a děkuji Hance Balnarové za inspiraci.

Barbora Zumotová
Věnuje se poradenstvíAustralské květové terapii, píše články a třeba bude někdy spisovatelkou :-) 

 

Doplním ještě, v čem konkrétně mohou pomoci Australské esence.

A) Existuje hotová kombinace esencí s názvem Meditace, která se dá užívat dvojím způsobem. 

  1. Jednorázově, když se chce člověk právě věnovat meditaci a chce, aby se mu do meditace šlo snáz.  
  2. Pravidelně ráno a večer několik týdnů, aby si člověk prohloubil svoji schopnost meditovat.

B) Co aplikovat, když chci být sám sebou, je otázka trochu složitější. U Australských esencí se pracuje tak, že je potřeba vybrat rostliny, které se zaměří na příčinu problému. Ta je u každého jiná, takže v případě, kdy chci být více sama sebou, bych doporučovala vybrat esence na míru. To se dá dobře udělat intuitivně, buď s klientem podle fotografií jednotlivých květin nebo to dělám sama pomocí kyvadla v napojení na vyšší vedení. Když byste se chtěli dostat hodně do hloubky, tak by bylo ideální nezůstat u jedné lahvičky, ale postupovat dále a odbalovat jednotlivé vrstvy. Vždy je dobře přidat i další terapeutickou metodu, abyste se ke své podstatě a s ní spojené spokojenosti dostali rychleji.

V obecné rovině bych doporučila hotovou kombinaci Sebedůvěra, protože posílení vnímání vlastní hodnoty a odstranění negativních přesvědčení o sobě, nás posouvá ke stavu, kdy můžeme být sami sebou.