Co pomáhá štěstí ve vztahu

To, co nejvíc pomáhá štěstí ve vztahu, je pochopení pro druhého a práce na sobě. Čím více vlastních zranění si vyléčíte, tím spokojenější budete nejen v partnerství ale v životě vůbec.
Všimli jste si toho, že když dojde k hádce a vy na druhého nebo on na Vás plný emocí chrlí své výčitky, tak vlastně vůbec nehovoří k Vám?
Mluví na toho, kdo tyhle emoce kdysi v minulosti způsobil, jen si prostě v tu chvíli neuvědomuje, že aktuální situace ty staré emoce jen aktivovala a znovu je prožívá.
Intenzita emocí v hádkách obvykle vůbec neodpovídá závažnosti příčiny konfliktu, a když se uklidníme, tak často moc nechápeme, proč jsme se vlastně začali hádat.
Když jsme ochotní se podívat hlouběji do sebe a tyhle staré bolesti otevřít a nechat odejít, tak se nám nejen velmi uleví, ale také se úplně automaticky zmenší četnost našich konfliktů ve vztazích. Jednoduše proto, že do nich už netaháme svoji minulost.

 

Vím, že se lidé často děsí dotknout se svých bolavých míst, protože očekávají, že tu bolest neunesou. Odkrytí bolesti provází prožití staré emoce a slzy, ale ty slzy tu starou bolest odplaví. Smyjí to, co je třeba a v nás zůstane volný, zraněním už nezatížený, prostor, který může naplnit láska.
Po slzách následuje obrovská úleva a je pro mě radost sledovat, jak se rozzáříte, když jste si dovolili oplakat to, co Vás kdysi zranilo. 
I přes uplakané oči a rozpitou řasenku Vaše oči září. 

Krásný večer
Bára Zumotová