Cti muže svého i bývalého

Dnes mi přišel dotaz, jak naložit s konfliktem mezi  rozvedenými rodiči, kdy jeden chce pro dítě očkování a druhý ne. Vztahy jsou napjaté, oba svým způsobem na dítě tlačí, aby přijalo jejich variantu.

Co s tím?

Necítím se kompetentní k tomu radit ohledně vhodnosti či nevhodnosti očkování, co však vnímám jako zásadní, je ten nesoulad mezi rodiči. Nejde o to, že mají každý jiný názor. To je běžná věc a nevyhýbá se ani rodičům, kteří spolu zůstali a jejich manželství funguje. Problém je v tom, že jdou proti sobě. Chybí tu respekt jeden k druhému, úcta a svého druhu láska.

To je to, co dítěti ubližuje mnohem víc, než případné očkování. Proč?

Dítě je výsledkem obou. Má v sobě mámu a má v sobě tátu. Nemuže to oddělit, i kdyby to vypadalo, že táta je "ten debil, co nás opustil." Jediné, co může, je potlačit v sobě tu část, která je jako ten táta. Jenže to je v symbolické rovině podobné tomu, jako by si chtělo uříznout vlastní ruku. Prostě to nejde. A když se to podaří, tak vzniká odštěpení části jeho osobnosti, která se bude projevovat v těch nejnevhodnějších okamžicích a současně bude vytvářet emocionální problémy, protože svou odtrženou část bude trvale postrádat.

Co tedy pro dítě jeho rozvedení rodiče mohou udělat?

Každý sám za sebe může tomu druhému odpustit a odpustit také sám sobě. Jednak svoje chyby a jednak to, že dopustil, aby bylo jemu ublíženo.

Může vyléčit svoje zranění a křivdy, které cítí a pochopit, proč vlastně jejich manželství skončilo. Poučit se. Vzpomenout si na dobu, kdy jsme toho druhého milovali. Co nás na něm přitahovalo. Že nejspíš byly i krásné chvíle, ale jednoduše jsme dělali chyby a nebyli schopni je vyřešit jinak, než ukončením vztahu.

S tím může pomoci esence z růže, která uvolňuje nahromaděný smutek a vztek. Esence z bezu by pomohla do rodinných vztahů vnést správný řád a esence z lípy by podpořila ve znovuotevření srdce a nalezení pocitu bezpečí. Esence z dubu by zase pracovala na podpoře nastavení zdravých hranic, pokud by si je někdo z rodičů nechával překračovat.

Přeji krásné dny a harmonické vztahy

Bára Zumotová