Ezoterika - blábol nebo realita?

Setkávám se poslední dobou se 2 extrémy.
1) Jeden nadužívá Boha, Vesmír, anděly, minulé životy, energie atd. Doporučuje pozitivní myšlení, vysílání přání a vůbec tak nějak nebere z mého pohledu dostatek zodpovědnosti sám za sebe a svůj život.
2) Druhý znevažuje všechno, čemu nerozumí nebo nevyzkoušel, označuje to za ezoterický balast.
 
Obojí jsou extrémy a je potřeba být opatrný a vybírat s rozmyslem, s kým a jakou technikou se do svého osobního rozvoje pustíte.
 
V prvním případě jednoduše dejte na svůj pocit. Když se Vám bude zdát, že daný člověk jen přehazuje zodpovědnost za vlastní život na energie či entity mimo sebe, držte se dál. Dejte si čas a prostor ho chvilku pozorovat a zjistěte, jak mu funguje jeho vlastní život. Jestli umí žít v pravdě, šťastně, má se rád a má rád lidi okolo sebe. A nemyslím tím, že o tom mluví, ale že to dělá. :-) To ovšem platí univerzálně i pro druhý případ. Nechci tím říct, že každý, kdo pracuje s lidmi, musí mít svůj život perfektně zvládnutý, to ani není možné. Ale byla bych opatrná u lidí, kteří jsou s vlastním životem nespokojení, kritizují druhé, případně nadávají na osud nebo jsou vážně nemocní. 
 
V druhém případě si udělejte na konkrétní techniku vlastní názor.
Setkala jsem se s tím, jak někteří "odborníci na všechno s dokonalým napojením a darem od Boha" odsuzovali techniky, které nikdy nevyzkoušeli, nemluvě o tom, že je ani nikdy neuměli.
Co například? Rodinné konstelace, hypnózu, kineziologii, kyvadlo, atd.
Osobně tyto techniky znám, mám vyzkoušené na sobě a vím, že fungují. Ne vždy jsem schopná říct jak. Často i mohu říct, že netuším, jak je to možné, ale přesto žasnu nad skvělými výsledky.
Stejně tak žasnu nad tím, že mám v zásuvkách elektřinu a telefonuju si, kdy se mi zachce. A taky netuším, jak je to možné a jak to mohl někdo vymyslet.
Ovšem, abych věděla, že to funguje, nemusím být Thomas Alva Edison. :-)
 
Stejně tak, jak existují šikovní a nešikovní elektrikáři, existují i šikovní a nešikovní, moudří a nepokorní lektoři, poradci, terapeuti atd. Jedni Vám umí skvěle zapojit celou elektřinu v domě a druzí Vám ji kompletně během chvilky zkratují.
Třeba rodinné konstelace se skutečně staly velmi populární technikou, jenže je používá kde kdo. Často bez zkušenosti, bez dostatečných znalostí a zcela bez užitku. Existuje prý dokonce paní, která konstelaci vede tak, že rozestaví jednotlivé figury systému a řekne, že tím skončila a je hotovo. Přitom toto je pouhý začátek práce v konstelaci.
 
Zkuste si dělat na věci vlastní názor. Rozlišujte, co jsou jen ezo-řeči a co skutečně funguje.
Zjišťujte si reference. Něco si o dané technice nebo člověku přečtěte. Nebo se ho rovnou zeptejte. Když odpověď nebude srozumitelná nebo dostatečná, nechte to být.
 
To, že něco skutečně funguje, poznáte snadno na základě vlastního prožitku a praktického odrazu ve Vašem životě.
I ten, kdo má jiný pohled na věci, než Vy, může být užitečný. Můžete si díky němu ujasnit vlastní názor. V odrazu sebe sama v zrdcadle toho druhého, můžeme lépe vidět sami sebe.
 
Já sama se za ezoterika nepovažuju. Spíš bych se zařadila mezi nevěřící Tomáše, kteří si potřebují prakticky osahat, že věci fungují. Nejlépe přímo na sobě. Výhodou je, že vše s čím pracuji, mám otestované na sobě a mohu si tím být jistá.
 
Přeji Vám krásné dny a šťastnou ruku při výběru Vašeho průvodce, pomocníka nebo terapeuta.