Jak na puberťáky?

Tento týden mě oslovily tři maminky dětí ve věku 11 - 13 let s tím, že je trápí chování jejich pubertálních dětí.

Všem jsem doporučila kombinaci esencí Dospívání, ale pojďme se nad tím trochu zamyslet.

Jedno z dětí se tak zvaně chytalo party, další se uzavíralo, když dostávalo nějaké pokyny, další propadalo depresím, když ho rodiče kárali. Všichni společně projevovali vzdor a vztek, když na ně dospělí v něčem tlačili. Nechci hodnotit, zda byl tlak rodičů oprávněný či ne, spíš se chci podívat na to, proč ty děti takto reagují.

Jako maminka zatím nemám zkušenost s pubertálním dítětem, protože mému synovi je osm, ale ještě si trochu vybavuju svoje pocity, když jsem byla dítě. Pubertální děti to mají těžké. Už cítí, že dospívají, chtějí se chovat jako velcí, ale nemají na to ještě možnosti ani schopnosti. Hledají sami sebe a vyrovnávají se také s tím, že už nejsou "bezpohlavními" dětmi, ale stávají se mladou ženou nebo mužem. Nejsou si jistí, jak jednat s opačným pohlavím a neví, jestli budou dostatečně atraktivní pro ostatní. My dospělí po nich chceme, aby už byli velcí a rozumní, ale současně jim ještě zcela nedovolujeme, aby byli úplně svobodní. Dost dobře to ani nejde, protože reálně ještě dospělí nejsou. 

Je to hodně náročné období a když k tomu přidáme ještě nějaký ten konflikt s rodiči a trochu citlivější povahu, vychází nám z toho dítě, které čas od času vybuchne nebo se uzavře, vzteká se a vyhrožuje odchodem z domu. Často uslyšíte: "Vy mě vůbec nemáte rádi!"

A v tom je podle mě klíč. To velké pubertální dítě se cítí nemilované a začne se chovat jako malé ublížené děcko. I když vypadá jako velký kluk nebo holka, tak uvnitř se cítí pořád stejně. Vždyť to možná znáte sami, když se vás někdo dotkne, taky se někdy cítíte jako malá holčička nebo chlapeček, které nikdo nemá rád.

Když toto budeme mít na paměti, můžeme v takové chvíli k tomu našemu dítěti podle toho přistupovat. Uklidnit to velké malé dítě, které se cítí nemilované a nepřijaté a ujistit ho, že ho máme rádi. I když se vzteká, když po něm něco chceme. 

Jak se děti samy motají v tom, kdo jsou a neví, zda je okolí přijme, jsou mnohem zranitelnější, než předpokládáme, a potřebují CÍTIT, že je máme pořád rádi. To nestačí slovy. Můžete ho obejmout, vyslechnout, zajímat se o ty kamarády z party, ke kterým tak vzhlíží a neshazovat a nezlehčovat jeho pocity nedostatečnosti nebo studu. Zlehčování velmi ubližuje, i když je obvykle míněno jako pomoc. Když zlehčujeme něčí pocity, znamená to, že jim nedáváme důležitost, děláme jako by nebyly nebo jako by nebyly správné. To je pro dítě v pubertálním věku velmi zraňující. I když jsou postavou už velcí, občas je v nich dušička malého dítěte. Může se nám zdát, že se trápí úplnými maličkostmi, ale respektujme jejich pocity nebo jim zkusme pomoci, ale neříkejme jim: "To já v tvých letech řešil důležitější věci. Tohle je přece prkotina, vždyť ti to může být jedno."

Když naše dítě cítí, že ho máme za všech okolností rádi, tak nám vždy dá přednost před pochybnou partou, u které třeba dříve hledalo přijetí a pochopení. Vím, že jako rodiče často z pocitu bezmoci saháme k nátlaku, ale silou toho stejně moc nezmůžeme. Láskou a pochopením docílíme mnohem více. 

Ještě se vrátím k Australským esencím. Kombinace Dospívání obsahuje tyto rostliny: 

Billy Goat Plum - přijetí toho, jak vypadáme

Boab - čistí rodinné a rodové vzorce

Bottlebrush - čistí pouto s matkou

Dagger Hakea - čistí hořkost a vztek k členům rodiny

Five Corners - pro nalezení vnitřní síly a sebedůvěry

Flannel Flower - čistí odpor k fyzickým dotekům

Kangaroo Paw - aby člověk uměl pěkně vycházet s lidmi 

Red Helmet Orchid - čistí vztah s otcem 

Southern Cross - na přijetí zodpovědnosti za svůj život

Sunshine Wattle - nastavuje optimistická očekávání k životu

 Tall Yellow Top - řeší pocit osamělosti a odříznutí od okolí

Pěkně to zahrnuje všechny problémy pubertálního věku, co říkáte? :-) Ale pozor, k užívání esencí nemůžete nikoho nutit. Vaše dítě musí samo chtít esence užívat. Určitě ho k tomu nenuťte. Když byste měli tendenci to dělat, pak bude lepší, když se zaměříte na sebe a zpracujete nejprve svoje vnitřní záležitosti. Vztah s vaším dítětem se pak může upravit tak nějak samovolně sám od sebe. Když měníme sebe, mění se i vztahy s naším okolím a u našich dětí to vidíme nejvíc. Takže u jedné z maminek, jejíž dítě esence nechtělo užívat, jsme vybraly esence na míru pro ni. To je od ní velice moudré. Vše kolem nás, co nám vadí, rozčiluje a chtěli bychom na ostatních předělávat, je jen směrovka, která ukazuje, kam se potřebujeme zaměřit a co potřebujeme v sobě zpracovat. U našich dětí to platí dvojnásob.

Kdybyste se chtěli poradit nebo si Dospívání objednat, můžete mi napsat na zumotovab@gmail.com.

Přeji pohodové dny s vašimi dětmi

Bára Zumotová