Jak řešit nadváhu

Vrátím se ještě K TÉMATU NADVÁHY, protože jsem k němu dostala tento DOTAZ a určitě toto téma trápí spoustu lidí.

"Dneska mě zaujal tvůj post o nadváze. Myslíš, že bys mi nějak mohla pomoct s tou mojí? Držela jsem spousty drastických "diet" a myslím, že jsem si tím slušně podlomila nejen fyzické, ale i psychické zdraví. Teď se mi při slovu "dieta" dělá zle, já už to prostě znova nedokážu. Zároveň si myslím, že ta moje nadváha vězí hlavně v hlavě.
Jenže se mnou je to těžký, nevydržím dělat nic pravidelně a dlouho, ani chodit k terapeutovi. Potřebovala bych udat nějaký směr, kterým bych se pak už mohla vydat sama."

S nadváhou je to skutečně v hlavě. Přejídání je snaha o potlačení pocitů, které se právě objevují a my je nechceme cítit a druhá strana toho je, že je to naučené chování z dětství, jak si doplnit něco, co nám jako malým chybělo (pozornost, něha, bezpečí...)
Já bych ti osobně mohla pomoci s esencemi. Asi by to byl taky trochu delší proces, ale minimálně je to dobrý začátek, který ti otevře cestu a pak už třeba najdeš chuť s tím pracovat intenzivněji. Třeba pomocí konstelací, které dělá můj muž Vojtěch. Tam by ti mohl hezky ukázat, v čem je příčina a jak z toho ven.
V každém případě zapomeň na držení diet, to opravdu nepomůže, dokud si to nesrovnáme v hlavě. Když se to totiž srovná, tak v sobě najdeš i motivaci začít jinak jíst a přidat nějaký pohyb, protože už tě to bude těšit.
Takže kdybys chtěla, můžeme si domluvit konzultaci a vybrat esence, které na začátek nejvíce potřebuješ. Ty ti dám do jedné lahvičky, kterou pak budeš užívat měsíc až měsíc a půl. Uvidíš, jak se pak budeš cítit a buď budeme pokračovat další lahvičkou nebo třeba zkusíš jinou metodu nebo to zkombinujeme.

To, CO MŮŽEŠ ZAČÍT DĚLAT SAMA HNED, je toto. Vždycky než začneš něco jíst, tak se na chviličku zastav a najdi v sobě odpověď na otázku: "PROČ TEĎ CHCI JÍST?"
Odpovědi mohou být:
Mám hlad.
Jsem nervózní.
Něco mě rozrušilo, potřebuju se uklidnit.
Měla jsem těžký den, tak si zasloužím odměnu.
A spousta dalších. 
Pro začátek stačí, že začneš rozlišovat, kdy jíš, protože se potřebuješ najíst a kdy jíš proto, aby sis nějak pomohla emocionálně.
Takhle to můžeš sledovat pár dní nebo týdnů a určitě přijdeš na to, že je spousta momentů, kdy jsi ve skutečnosti potřebovala něco jiného než jídlo, ale máš naučené, že jídlo ti to na chvíli poskytne také. 
Na odstranění příčiny tohoto chování už je potřeba pracovat hlouběji a ve spolupráci s někým zkušeným. Já mohu pomoci s esencemi, které budou čistit z podvědomí ty vzorce, které k nezdravému vztahu k jídlu vedly.
A nelekej se, má to spousta lidí. Znám to z vlastní zkušenosti. :-)

Napsala: Barbora Zumotová