Když se dítě odmítá, skřípe zuby nebo si kouše nehty

Vezměme jednotlivé projevy postupně.

1) Když o sobě dítě říká, že je ošklivé, neschopné nebo nešikovné, ukazuje to na sebeodmítání. 

Člověk má tendenci začít dítě přesvědčovat, že není ošlivé a že ho vidí krásné atd. Ale zkuste to trochu jinak. Dovolte mu, aby se cítilo tak, jak se teď opravdu cítí. Zeptejte se ho, jestli se cítí ošklivé, nešikovné, atd. V podstatě jen zopakujte, co říká. Potřebuje vědět, že ho vnímáte a respektujete, jak se cítí. Naopak přesvědčování, že je to jinak, ho znejisťuje a dává pocit, že vás jeho pocity nezajímají. 
Můžete se zeptat, kdy, v jakých situacích se tak cítí a projevte pochopení, že to musí být těžké se tak cítit. 
Potřebuje vědět, že ho chápete a respektujete jeho pocity, i když vy ho vidíte jinak. Třeba se rozpovídá a uvolní se. Stačí jedna, dvě věty, určitě ho nezahrňte otázkami. Jen citlivě reagujte na to, co Vám bude ochotné říci.
 
2) Skřípání zubů ukazuje, že v sobě dítě potlačuje zlostnou reakci. Že v životě nemá dovoleno zareagovat agresivně nebo si to aspoň myslí, že jen hodné je přijatelné a tedy milované. Vy jako rodiče se sami v sobě můžete vnitřně rozhodnout, že mu dovolujete zareagovat tak, jak to v danou chvíli cítí. Samozřejmě ne tím, že by někoho tlouklo, ale že má právo se někdy rozlobit a dát najevo, že se zlobí. Až taková situace nastane, tak ho podpořte v projevení toho, jak se cítí. "To Tě muselo pořádně naštvat."
Stejné svolení dejte i sobě. Může se to pak od vás naučit.
Respektování pocitů je nezbytně nutné. To, co je potřeba korigovat, je způsob jejich projevu. 
 
3) Kousání nehtů ukazuje na "ničení svých zbraní". Dítě si zakazuje reagovat agresivně, a proto se raději rovnou "odzbrojí". Opět potřebujeme dítěti dovolit celé spektrum pocitů a možných reakcí. I hodný člověk se potřebuje ve vhodné chvíli umět bránit a "vytáhnout drápy". A znovu je to něco, co potřebujeme dovolit i sobě, aby se to od nás děti mohly naučit.
 
Ve všech těchto případech můžete hodně práce udělat sami se sebou. Když byste potřebovali podporu, napište.