Klidný nástup do školky

Blíží se začátek školního roku a mnohé děti a rodiče čeká první den ve školce.

Pro někoho je to pohodový den, pro jiné už předem skoro noční můra. Podělím se s vámi o svoji vlastní zkušenost, kdy do školky začal chodit náš syn.

Měli jsme tu možnost zařídit věci tak, abychom ho nemuseli dávat do školky hned od 3 let. Ne každý ji má, ale někdy si jen myslíme, že by to nebylo možné. Zkuste se zamyslet, zda si pracovní povinnosti dokážete nějak uzpůsobit, abyste nebyli hned v situaci, kdy dítě do školky chodit musí a navíc na celý den. Někdy se podaří návrat do práce o rok odložit, někdy lze dohodnout zkrácený úvazek, někdy částečná práce z domova. 

My jsme tedy se školkou začali až ve 4 letech a byl to spíše dopolední kroužek pro děti, kam děti mohly chodit a nechodit dle libosti, takže když nechtěl, mohl zůstat doma.

Do klasické školky pak nastoupil rok před nástupem do školy a tam už tedy chodil pravidelně každý den a po obědě domů.

Když s chozením do kroužku a pak do školky začínal, tak jsme to vždy dělali tak, že jsme tam šli první den společně. On se pustil do hraní a já jsem si chvilku povídala s učitelkou a pak čekala a sledovala, jak se baví. Když už jsem chtěla jít domů, třeba po 20 minutách, tak jsem Filípkovi řekla, že už chci odejít, jestli půjde taky. Bavil se, takže nechtěl. Tak jsme se domluvili, že přijdu pro něj za hodinu. Po hodině jsem ho vyzvedla nebo tam ještě třeba zůstal do oběda.

Druhý den podobně, chvilku jsem zůstala. Když jsem chtěla už odejít, vybral si, zda zůstane nebo půjde se mnou.

Takto to můžete klidně dělat týden nebo prostě podle potřeby, až budete cítit, že dítě to v pohodě zvládá samo. Pro někoho to bude během dvou dnů v pohodě, některé dítě bude potřebovat více času.

Smysl toho celého je jednoduchý. Dítě vnímá, že jemu školka něco dává, že se tam baví, že si může hrát s dalšími dětmi. Není to pro něj o tom, že maminka chce jít pryč a ono tam musí zůstat samotné bez podpory.

Pro některé děti je možná nové prostředí bez problémů, ale řekla bych, že většinou se cítí lépe, když to nové mohou poznávat s maminkou za zády a cítit se jistější, protože ví, že zakročí, když budou potřebovat.

Za velkou chybu považuju radu, která už se snad ani nepraktikuje, dovést dítě do školky a rychle odejít, aby si toho nevšimlo. To je holý nesmysl, protože v okamžiku, kdy si dítě všimne, že tam maminka není, tak je to pro něj šok a má pocit zrady a opuštění a podruhé si bude dávat velký pozor na to, abyste ho někde znovu nenechali a bude se úplně zbytečně bát.

Některé školky ještě přítomnost rodičů neumožňují, ani ta naše to oficiálně neumožňovala, ale tuto informaci jsem ignorovala a rovnou jsem vysvětlila přítomné paní učitelce, že když tam chviličku budu, tak to prostě proběhne úplně v pohodě. Nějak ani nebylo potřeba ji přesvědčovat. Měli jsme štěstí na prima učitelky. Nenechte se odradit tím, že něco oficiálně nejde. Je-li to pro vás důležité, alespoň to zkuste.  

Tohle je v životě vždycky zásadní krok - srovnat si, co je pro mě důležité. Když to uděláte, přestanete se tolik soustředit na to, co "musíte" udělat a začnete hledat řešení, jak to udělat, aby to důležité dostalo prostor. Když jsem se vracela po mateřské do zaměstnání, nechtěli mi zkrátit pracovní úvazek. Vyžádala jsem si tedy 2 dny v týdnu homeoffice (možnost práce z domova), sama jsem byla překvapená, že mi ho schválili a nejspíš jsem byla v několika tisícové firmě jediná. :-)

Začátek školky je velký zlom i pro maminku, předává péči o své dítě do rukou někoho cizího a současně je to moment, kdy se dítě začíná postupně vzdalovat. Nestyďte se za to, když i pro vás bude těžké se ráno s vaším dítětem rozloučit a odejít. Je to příležitost uvědomit si, že rodiči jsme jen dočasně a rodičovství od nás vyžaduje i umění děti včas pustit, aby mohly vyletět z hnízda a být samostatné. Na nás je, abychom uměli žít svůj život spokojeně a mít ho naplněný, i když už v něm děti nebudou.

Ze systému Australských květových esencí vám může být nápomocná kombinace Změna, která pomůže dítěti zvládnout nástup do školky (nebo do školy). Je dobré začít s užíváním už pár dní před začátkem školky. Je-li to těžké i pro vás jako rodiče, můžete ji užívat společně. Dítě se bude ve školce cítit lépe, když bude vnímat, že i vy školku vnímate v pohodě a nebude z vás cítit váš strach a nejistotu, jaké to tam vlastně bude. 

Přeji všem školkáčkům a i školáčkům a jejich rodinám pohodový začátek školního roku

Bára Zumotová