Marfušky v nás

Žena si všímá, že sousedka má schopného muže, který hodně vydělá, postaví dům, zařídí bazén a k tomu navíc vozí rodinu každý rok k moři. A tu si řekne, když to může mít ona, tak proč ne já. Může to být nejen sousedka, v dnešní době to může být kdokoli z virtuálních přátel na Facebooku, celebrita z bulváru nebo smyšlená osoba z časopisu.

Tak nelení a jde za tím svým a chce to taky. Vždyť sousedka to má. Jenže ten její muž třeba není tak schopný nebo to není součást jeho životního plánu. Nějaký dům ho nezajímá a u moře to nesnáší. Žena se cítí nešťastná a naléhá. Představuje si, jak bude šťastná, až bude žít v novém domě, jezdit v novém autě nebo chodit ve značkových šatech. Doma to houstne a dusno mnohdy končí odchodem muže k jiné, méně náročné partnerce.

Připomíná mi to Marfušku z Mrazíka, která bez vlastního přičinění chtěla získat prince a peníze, hodně peněz. Jenže žádný princ by si ji nikdy nevybral. Vidím zde souvislost s naší náročnou ženou, která začala po svém muži vyžadovat to, co sama vytvořit neumí a co umí princ, který by si jí ale nikdy nevšiml.

Dejme si pozor na to, jakého muže si pro život vybíráme a nechtějme pak po něm věci, které mu nejsou vlastní jen proto, že je jiná žena má. (Je možné, že tato žena má vlastnosti, které my nemáme a díky kterým má muže, který ji takto zabezpečuje. Na druhou stranu může mít i tento život své stinné stránky, které nejsou vidět na první pohled, např. muž většinu času tráví prací. Ale to teď nechme stranou).

Když jsme si nějakého muže vybraly a chceme s ním zůstat, je na místě vděčnost. Buďme vděčné za to, jaký je, co pro nás dělá a že s ním můžeme svůj život sdílet. Může se totiž najít jiná žena, která ho dokáže ocenit a my už další příležitost milovat svého muže mít nebudeme. 

Je velký omyl domnívat se, že když teď nejsme šťastní, tak až se přestěhujeme do nového domu (můžete si dosadit jakýkoli jiný cíl), tak nám to přinese štěstí. Pokud nejsme šťastní teď, vnější okolnosti na tom mnoho nezmění a obzvlášť to nic nezmění na vztahu mezi lidmi. Můžete chtít dům, abyste třeba měli víc místa nebo měli k dispozici zahradu, ale je marné od něj čekat, že vám přinese štěstí.

Doporučuji tedy zaměřit se na osobní spokojenost, lásku ve vztahu a funkční partnerství teď hned a vše ostatní může přijít později. A přijde tím spíš, pokud budete oceňovat a milovat svého partnera, protože muž, který se cítí milovaný, dokáže zázraky. Je plný síly a může tvořit. A navíc to pro vás udělá rád. Pak jste vy ta milovaná žena, kterou muž rád obdaruje a ne ta protivná baba, která svého muže dokopala, aby pro ni s nechutí něco udělal. Cesta lásky je vždy lepší než cesta násilí a nátlaku.

Na pomoc si může vzít i esence, např. Žena, Vztahy.

Nebo vám mohu vřele doporučit kurzy, které pořádám ve spolupráci s mým partnerem Vojtěchem Lustem.

Napsala: Barbora Zumotová