Muž může být šťastný vedle šťastné ženy, ale nemůže být šťastný vedle nešťastné.

Někdy se až příliš zaměříme na to, abychom jako ženy přinášely pohodu a štěstí svému partnerovi nebo dětem, že zapomeneme, že bez našeho vlastního pocitu štěstí to nejde.

Můžeme strávit spoustu času a energie tím, že se soustředíme na pocity druhých, ale když zapomeneme na ty vlastní, bude naše snaha stejně k ničemu.

Některé ženy cítí zodpovědnost za to, zda jsou jejich nejbližší šťastní nebo ne. Do určité míry mají pravdu. Žena má skutečně velkou moc a velmi na ní záleží, jak se cítí její partner a děti. Jenže musí začít u SEBE.

Umíte si představit muže, který je skutečně šťastný ve vztahu se ženou, která sama šťastná není?

Umíte si představit dítě, které je šťastné, ale jeho maminka není? Aby bylo šťastné, potřebuje se to mít od koho učit.

Tedy na nás ženách v prvním kroku je naučit se mít ráda sama sebe, tj.:

  • vnímat svoje pocity
  • respektovat svoje pocity
  • najít směr a aktivity, které nám dělají dobře.

Když to shrnu, prostě být šťastné. Ženy, které vyrostly v tom, že mají potřebám a přáním druhých dávat přednost před svými vlastními, potřebují pochopit, že bez naplnění vlastních potřeb nemohou naplnit potřeby někoho dalšího. Nemohu rozdávat lásku, když ji sama nemám. Dokud neumím mít ráda sama sebe, nemohu milovat ani nikoho jiného. Kde bych ty city vzala? Můžu se do toho nutit a dokonce se mohu domnívat, že to dělám dobrovolně a s láskou, ale nevydržím to věčně. Buď si tento omyl jednou uvědomím a začnu s tím něco dělat nebo neuvědomím a budu postupně unavenější, frustrovanější, podrážděnější a láskyplně se budu chovat míň a míň. Mohu skončit i s depresemi a domnívat se, že mě postihla choroba, ale bude to jen výsledek mého vlastního konání.

Tedy vnímáte-li, že váš muž není šťastný nebo vaše děti nejsou šťastné a chcete, aby šťastní byli, začněte samy u sebe.

Není to lehký úkol, ale začněte mít rády samy sebe. Se všemi chybami, které na sobě vidíte.

Začněte tím, že postupně krůček po krůčku budete vnímat, jak se kdy cítíte. Začněte vnímat, zda nějakou činnost skutečně dělat chcete nebo ne a také proč ji vlastně děláte. Opravdu to po vás někdo chce? Opravdu to děláte z vlastního přesvědčení nebo jen z pocitu, že byste měla, že se to tak dělá? Jako třeba, že správná žena na vánoce napeče aspoň 9 druhů cukroví. Nebo že správná žena dává přednost zájmům svého manžela před vlastními koníčky, které jí dělají radost. Kdo to ta správná (ideální) žena vlastně je?

Každá žena je jiná. Některá bude šťastná, když napeče 20 druhů cukroví a bude to tak správně. Jiná bude šťastná, když cukroví objedná a půjdou s manželem do kina. Každá si to můžeme udělat po svém. Činnosti nejsou důležité, důležité jsou pocity a naše schopnost milovat sebe a své blízké.

Není to o tom, že uděláte radikální změnu, ale krůček po krůčku si budete více všímat toho, jak se v daném okamžiku cítíte a zda svoje pocity respektujete nebo ne. I když je někdy nebudete respektovat, nevadí, důležité je, abyste je postupně začaly víc a víc vnímat. To je základ. Pocity nejsou dobré nebo špatné. Je to naše vnitřní pravda a jsou vždycky v pořádku.
 

Věřte mi, že se uleví i vašim blízkým, když se více zaměříte na vlastní spokojenost, přestože se může stát, že už pro ně nebudete dělat tolik věcí nebo jim věnujete o maličko času méně.

Pro ty, kdo se v tomto způsobu myšlení a jednání poznávají, bych doporučila esenci z lípy nebo kombinaci esencí Sluneční bohyně.

Napsala: Barbora Zumotová

11.11.2023 bude další ženské setkání v Praze: Rozšiřuji své pole lásky. Mým cílem je podpořit vaši ženskou sebedůvěru, abyste se jako ženy cítily spokojené, šťastné a naplněné.

Pro koho je lepší práce online, tak využijte kurz Zdravý osobní rozvoj.