Někdy děti zbytečně podceňujeme

Potřebovala jsem udělat nějakou práci a můj syn chtěl zrovna moji pozornost, tak jsem ho chtěla trochu zaměstnat něčím, co by pro něj mohlo být zajímavé. Tak jsem ho požádala, aby mi nakreslil mandalu.

Nebyla jsem si jistá tím, jestli si pamatuje, co to je, protože už je to pár let, co jsme spolu nějaké kreslili, ale chytil se toho nápadu, doptal se na pár detailů a pustil se do toho. Za pár minut měl hotovou mandalu s dráčky.

Byla jsem příjemně překvapená nápaditostí jeho mandaly a taky bylo prima, že ho to bavilo. Navíc měl dobrý pocit z toho, že jsem si ji pak vzala a vybarvila jsem ji. Sledoval to a byl spokojený, že jsem jeho výtvor použila. Byl to příjemně strávený společný čas.

Někdy zbytečně děti podceňujeme a snažíme se je v aktivitách vést nebo jim aktivity vymýšlet, aby se rozvíjely nebo dostatečně zabavily, ale čím víc prostoru jim necháme pro jejich vlastní tvorbu, nápady i vlastní výběr množství a způsobu relaxace tím lépe.

Děti od nás jen potřebují to, aby mohly být v naší blízkosti, sledovat, co děláme my velcí a zapojovat se do toho. To je občas pro nás dospělé to těžké, protože my to chceme mít rychle a bez chybičky hotovo.

Naším úkolem při výchově dětí je především to, abychom sami dělali aktivity, které nás baví a přinášejí nám nebo dalším lidem užitek. Mám na mysli užitek v nejširším smyslu slova od radosti, smíchu až po vydělané peníze.

Právě tohle se pak od nás děti naučí - dělat věci, které je baví a přinášejí užitek.

Takhle tedy vypadala naše společná mandala.

Přeji vám krásné dny s vašimi dětmi.

Bára Zumotová