Neumlaťme se moudry

Internet je plný opravdu skvělých informací, které nám mohou pomoci rozklíčovat naše nefunkční mentální vzorce, ale bohužel někdy se jejich použití zvrhne :-):-:

Lidé začnou hltat informace a nacházet na sobě všechny možné chyby a místo přijetí všech stránek, které takto objeví, se těmito nálezy lynčují.

Ti průbojnější jimi případně ještě lynčují své okolí, ti ostýchavější si vedou pouze osobní sebedestrukci. 

Ale, přátelé, k tomu ta moudra neslouží :-)

Mohou nám být pomocníky v odhalování pravdy, v jejím přijetí a jemném, postupném uvolnění se ze starých modelů a nalezení nových cest. A to je všechno.

Když je začneme na sebe používat jako klacky, tak si jen ubližujeme a prohlubujeme nelásku k sobě. 

To není cesta, jak být sám sebou, ve své opravdovosti a ryzosti. 

To je cesta k prohloubení odmítnutí sebe sama, kterým to ale celé vlastně začalo. V dětství nám rodiče odmítnutím našeho přirozeného já ukázali, že takoví nejsme přijatelní a my, jako děti, které plně důvěřují svým rodičům, jsme svoji přirozenou podobu odmítli také. A pokračovali jsme vytvářením si masek a mnoha obranných strategií, kterými jsme se přijetí snažili získat.

Když teď začneme tyto masky a strategie odhalovat, nemusíme se za ně začít odsuzovat. Můžeme je přijmout s pochopením, že tímto způsobem jsme jako děti našli určité řešení své situace. Byli jsme šikovní a nějak jsme to prostě zvládli. Neměli jsme jinou šanci, jak od svého okolí získat přijetí.

Teď už se sebou můžeme zacházet jinak. Můžeme si dát přijetí kdykoliv a bez podmínek. Přesně tak, jak jsme to potřebovali v dětství. Být milovaní jen tak právě takoví, jací jsme.

Když o sobě objevíte něco nepěkného. Nějaký program, kterým jste se třeba zneužívali, nebo ublížili druhým, zkuste to jen přijmout. Laskavě a s pochopením. Nic víc.

Neznamená to, že můžete obližovat nebo zneužívat dál. Ten program už znáte, už ho vidíte. Znamená to, že ho můžete vidět a přijmout v sobě tu část, která ho používala, protože chtěla něco získat - třeba trochu porozumění, pozornosti a lásky. I k této části a ke všem dalším, které objevíte a budete objevovat, můžete být laskaví a dovolit, aby už nemusela být odtržená. Můžete ten nalezený střípek svého já přidat k celku a tím ho činit živějším a celistvějším.

Tuto láskyplnost obsahuje lípa.