Opravdu potřebujeme hormonální antikoncepci?

Antikoncepci neberu už 10 let a to i přesto, že můj bývalý gynekolog mi za to vynadal. 
Bohužel o hormonální antikoncepci běžně dostáváme jen částečné informace, ale určitě doporučuju každé ženě se zamyslet nad tím, zda ji skutečně potřebuje užívat a najít si k tomu více informací. 

Bolestivá menstruace i premenstruační syndrom se dají vyřešit i bez chemie a během menstruace je skvělý menstruační kalíšek. Vyrábí se jich spousta druhů a na internetu je bez problémů najdete. Je to řešení čistší, ekologičtejší a poskytuje více komfortu.

Co se týče strachu z otěhotnění, jsou i jiné metody, jak zabránit početí, ale hlavně si myslím, že je to o zodpovědnosti, soudnosti a respektu ženy k sobě samé, což pro mě znamená, že nespím s někým, s nímž bych otěhotnění považovala za tragédii.

Na negativních dopadech hormonální antikoncepce mě ani tolik neděsí dopady na zdraví ženy, která je užívá. To je její rozhodnutí. Ale přijde mi hrozné, že se hormony dostávají do vody, což pak ovlivňuje všechny - přírodu i lidi. A opravdu poslední, co bych chtěla, aby můj syn pil vodu s ženskými hormony. 

Napsala: Barbora Zumotová

Podrobněji o dopadech hormonální antikoncepce