Porucha příjmu potravy - anorexie/ortorexie

Už před maturitou jsem začala mít problémy s jídlem, hodně jsem zhubla... Uvědomila jsem si, že na tento problém sama nestačím a vyhledala pomoc odborníka. Prošla jsem několika konzultacemi a jakž takž jsem to zvládla i bez hospitalizace. 

Od studia na vysoké škole v roce 2003 jsem si držela svoji váhu, ale měla jsem potřebu vše nezdravě kontrolovat a plánovat - co sním, v kolik hodin to sním, jestli toho nebylo hodně nebo málo a bylo to dostatečně zdravé... Prostě anorexie/ortorexie jak vyšitá. Nějak mě to neomezovalo a byla jsem pyšná na svůj "ukázkový" jídelníček. Ale od doby, co začal můj opravdový partnerský vztah se to pro mě stalo obtíží. Styděla se o tom s někým mluvit, dlouho jsem se snažila přesvědčit samu sebe, že je vše v pořádku. Ale nebylo… Se slzami v očích jsem napsala Báře a požádala o konzultaci a přípravu esencí. Chtěla jsem se té šílené kontroly zbavit a normálně žít.

Díky konzultaci jsem svůj problém s jídlem více pochopila. A byla jsem překvapená, že souvisí se vztahem s matkou... Že se "malá holčička ve mně" snaží být silnější a tvrdší než její máma... Neuvěřitelné, jak mi vše najednou krásně do sebe začalo zapadat.

Po týdnu užívání esencí: Vše bylo intenzivnější než kdy předtím a sama nevím, jestli byl horší pocit hladu, nebo výčitky po jídle... A chudák přítel, vůbec nerozuměl, co se ve mně odehrává a jak se mnou jednat. Chvílemi jsem z jeho strany cítila i nátlak, ať se co nejrychleji uzdravím. Vím, že to myslel dobře a chtěl mně pomoci, ale já jsem měla pocit, že je proti mně snad celý svět. 

Po měsíci od dobrání esencí: Co se týká problémů s příjmem potravy, je vše v pořádku, nemám potřebu se v jídle omezovat a něco si striktně přikazovat či naopak zakazovat. Přibrala jsem 5 kg, za což jsem nesmírně ráda. Cítím se v pohodě, bez zbytečných myšlenek na jídlo a plánování nesmyslných jídelníčků. Je to pro mě neskutečná úleva. Děkuji za uvědomění, že nemusím mít vše pod kontrolou, že stačí jen intuitivně naslouchat svému tělu.