Sebeláska v praxi

SEBELÁSKA V PRAXI? 

Třeba takhle? :-)

Upekla jsem si brownie. Tedy sobě a synovi, ten ho má rád. Partner chtěl koláče, co mají u nás v obchodě. 

Mohla bych se cítit dotčená, že si raději dá kupované koláče než moje brownie, pokud bych chtěla, aby mě ocenil za to, že jsem upekla. 

Pokud by na tom závisela moje hodnota.

Naštěstí nezávisí, ale z minulosti to znám. Zná to takhle mnoho žen, proto to zmiňuju.

Tyto ženy hledají způsoby, jak se zalíbit, jak získat hodnotu v očích partnera, jak získat ocenění, a pak jsou zklamané, když jim tu příležitost k ocenění partner bere.

Místo toho by se mohly přestat snažit a dělat pro sebe to, co mají samy rády a podělit se. Partner to buď může přijmout nebo ne a obojí je v pořádku.

On je totiž většinou chce jen tak, ZDARMA :-):-) Prostě se mu líbí, má ji rád, rád ji miluje a rád se s ní miluje. 

Nechce od ní víc než, aby byla sama sebou. Jenže to je pro ženu, která chce být oceněna nadlidský úkol. V její mysli to takhle nefunguje. Vždycky se musela snažit, aby něco získala, aby měla úspěch, aby ji někdo pochválil.

A teď najednou tenhle sabotér, který po ní nic nechce nebo ještě navíc chce, aby byla šťastná. :-):-)

Vím, že je těžké vzdát se svých naučených modelů, ve kterých umíme chodit a byť jsou blbé, jsou nám důvěrně známé a cítíme se v nich bezpečně.

Pustit se do neznáma sebelásky může být děsivé a obtížné. Rozhodně nám to nepůjde hned, ale můžeme to zkoušet. Učit se z každé chyby a postupně si zvykat na nové zacházení se sebou. Na to, že je opravdu normální být pro sebe na prvním místě a že je možné být na sebe laskavá a mít se ráda, i když nenaplňuju svoji dávnou představu o dokonalé ženě. Dokonce se může stát, že se dostanu úplně mimo svoji původní představu :-)

A jak to dopadlo u nás s koláči a brownie? 

Koláče byly vyprodané, takže partner dostal kávu a dal si do ní 3 kostky cukru a já jsem mu ji, stejně jako sobě, ráda připravila. Není mi líto, že nic dalšího nemá a jdu si dát brownie, které už vychladlo a k mojí kávě bude úžasné.

Tak třeba i takhle může vypadat sebeláska. :-)

Co na téma sebeláska z esencí? 
Ty nejvíce jinové, tedy lípa a růže.
Lípa na to úplně bazální přijetí sebe sama a růže na přijetí sebe jako ženy.

Láskyplné dny

Bára Zumotová