Už bych měla mít dítě

Občas od klientek slyším větu: Už je mi xy let, měla bych mít dítě.

Zajímavé je, že ten věk, kdy mají pocit, že už by si měly pospíšit, se pohybuje od 26 do 40 let. To je rozpětí 14 let, což je docela dost na to "stihnout" klidně i pět dětí. :-)

Obvykle je to tlak z okolí, který v nás vyvolává strach, že už to nestihneme, že nám něco uteče a o něco přijdeme. Buď jde o formu jakéhosi společenského tlaku, kdy naše vrstevnice už se vdávají a mají děti nebo se o tlak postará rodina, např. maminka nebo tatínek, kteří už se dožadují vnoučat.

Ale co se změní tím, když tedy dosáhneme mety "mám dítě"? Budete zralejší, šťastnější, hodnotnější?

O dětech jsem snila už jako malá holka a vždycky jsem si myslela, že kdybych děti mít nemohla, tak to bude moje životní tragédie.

Až poté, co jsem se matkou stala, jsem si uvědomila, že můj život má smysl bez ohledu na to, jestli dítě mám nebo ne. Že se mohu cítit jako hodnotná bytost, hodnotná žena, i kdybych neměla žádné děti.

Být matkou je úžasná věc. Nic mi tolik nezměnilo život a neobohatilo mě tak jako narození mého syna. Je to však také to nejnáročnější, co jsem kdy dělala a prožívala. Dítě na nás klade obrovské nároky, nejen na nás samotné, ale i na náš partnerský vztah. Dokud nemáme děti, dá se spousta věcí nějak zvládnout, obejít nebo si jich nevšímat. Ale s narozením dítěte postupně vyplouvá na povrch všechno, co jsme nevyřešily. Všechny zážitky z dětství, které jsme potlačily a všechno, co jsme zametaly pod koberec ve vztahu k partnerovi. Je to prostě úžasná škola.

Ženám, které mají pocit, že už by měly mít děti a měly by si pospíšit s nalezením partnera a usazením se, říkám, že nejprve potřebují být emocionálně zralé a mít kvalitní vztah s partnerem. Potřebují si být jisté, že jejich partner je ten, který jim stojí za to. Není to ten, který je dokonalý, ale ten, kterého mohou milovat a se kterým umí spokojeně žít. Tento základ je potřeba mít vybudovaný dříve, než do našeho života přivedeme dítě.

Samozřejmě se může stát, že se s partnerem moc neznáme a dítě přijde velmi rychle. I to se dá zvládnout, ale je to hodně těžké a partnerský vztah, který nestál na pevných základech, zátěž rodičovství neunese. Proto důvěřujte samy sobě a dejte si čas, ve kterém dobře poznáte samy sebe, vyčistíte svou minulost alespoň do té míry, že se naučíte mít samy sebe rády a najděte si partnera, se kterým je vám fajn.

Mít dítě není žádná povinnost, ani závod. 

Dítě může být velké štěstí, když jste na to připravené vy i váš partner a nemá žádný smysl to uspěchávat jen proto, že na vás tlačí okolí.

Napsala: Barbora Zumotová

Pokud se i vy trápíte myšlenkami, že byste už měla mít dítě a chcete najít vnitřní klid, napište mi nebo zavolejte na 603 402 727 a domluvíme si sezení. Možná bude stačit si popovídat nebo pro vás namícháme na míru tinkturu z Australských květových esencí, abyste se cítily opravdu v pohodě.