Ve svém muži musíš ctít bytost vyšší a inteligentnější

"Ve svém muži musíš ctít bytost vyšší a inteligentnější." Přibližně taková věta zazněla ve filmu S tebou mě baví svět jako recept na šťastné manželství. Jak to dámy cítíte? Ježíte se po těle nebo si říkáte "no možná jo".

Zní to jako banální rada pro submisivní ženu, která doma muže oprašuje a sama nemá vlastní cíle, ale já vnímám, že je v ní kus pravdy, která nám může být užitečná.

To, jak vnímáme svého muže, může až překvapivě silně formovat naši realitu.

Považujete svého muže za blbce, který nikdy nic nedokázal, na co sáhne, to většinou zkazí a k vám se chová jako pako? Nemůžete si ho vážit?

Pak si také denně všímáte všech jeho chyb, kterými vám neustále dokazuje, že je to opravdu blbec, se kterým jste to nevyhrála a kéž byste si bývala vzala Pištu Hufnágla. V souladu s vaším vnímáním i váš muž cítí, že ho považujete za blbce a pravděpodobně už dávno rezignoval na to vám dokazovat, že ne vždy všechno zkazí a že je dost věcí, které umí. Extra mile se k vám asi taky nechová, protože kdo by se nadšeně vrhal k někomu, kdo ho má za vola. Naproti tomu, bývá často okolo spousta lidí, třeba v práci, kteří si vašeho muže cení a jsou vděční za to, co pro ně udělal. A vy si možná říkáte, kéž by byl aspoň trochu tak schopný nebo šikovný i doma.

Můžete samy vyzkoušet, že je možné se rozhodnout svého muže ctít a vážit si ho a zažít obrovskou změnu v jeho chování a ve vašem vnímání. Umím si představit výjimky jako jsou třeba beznadějní alkoholici nebo notoričtí povaleči, ale většina z nás pravděpodobně žije s úplně normálním mužem, který se stará o rodinu a kterého jsme si kdysi vybraly, protože se nám líbil a oceňovaly jsme ho. Kam to mohlo zmizet?

Zažila jsem na vlastní kůži, že taková změna se může odehrát ze dne na den. Jakmile se totiž rozhodneme si svého muže vážit, začneme si více všímat všeho dobrého, co za den udělal a začneme to také oceňovat. A není lepší motivace chovat se k někomu mile a se zájmem než to, že cítíme, že si nás váží, že nás má rád a že ho těší, že jsme s ním. Muži jsou na ocenění velmi vnímaví a dokážou ho oplácet. 

Nechci vás tu nabádat ke kšeftování s pochvalou. Pokud byste vnitřně necítily, že si muže ceníte, pak by to okamžitě vycítil a nic by nezafungovalo. Muže láska ženy nabíjí a je krásné sledovat, jak takový muž rozkvétá a je spokojenější, láskyplnější i úspěšnější.

Ještě připomenu, že muži vnímají lásku ženy přes společnou sexualitu. Někdy si ženy stěžují, že po nich jejich muž vyžaduje sex moc často a že jim se nechce a nejsou s ním přece jen kvůli sexu a že už bývají unavené po práci v zaměstnání i doma. Žena by se do sexu nikdy neměla nutit. Je ovšem užitečné si uvědomit, že pro muže je sex důkazem ženiny lásky. Je to způsob, jak muži lásku reálně prožívají. Tedy, pokud býváte večer unavená, protože jste nejdřív navařila, uklidila, vyprala a podobně, pak zvažte, zda nebude lepší dát na první místo společně strávené sexuální chvilky s vaším mužem. Za vytřenou podlahu a vyžehlené košile vás nikdo milovat nebude a nikdo nebude vzpomínat na to, jak jste měla doma naklizeno. Na společně strávené chvilky na manželském loži nebo kdekoli jinde :-) ale budete vzpomínat rádi oba.

Ku pomoci vám může být esence z růže, která pomáhá rozvinout naši ženskou stránku a schopnost láskyplného přijetí partnera.

Přeji láskyplný nový rok Barbora Zumotová

Novinky

Chcete dostávat nové články do své e-mailové schránky?