Na ženě záleží, jaký muž z jejího syna vyroste

Často a s oblibou se mluví o tom, jak muži nejsou dost mužní, jsou neschopní, líní a nedělají pro rodinu dost. Nezřídka se do takové kritiky zapojí i muži, ale velmi si v ní libují ženy. Vedou se různé polemiky o příčinách, ale obvykle je vina ponechána mužům samotným. 

Z pozice žen bychom si však mohly uvědomit, že jsme to my, které v tomto mají největší vliv.
V roli partnerek na nás záleží, jestli se k muži budeme chovat s úctou, respektem a láskou nebo ho naopak budeme ponižovat a kritizovat.
Myslíte, že někdo, kdo se cítí odmítaný a nemilovaný, pro vás bude s radostí něco dělat?
Nebo spíš bude kopat kolem sebe, stahovat se do sebe či unikat?
Skutečně si myslíte, že někoho donutíte k lásce násilím?
Ano, násilím. My ženy nedisponujeme takovou fyzickou silou, ale naše zbraně jsou slova a způsob, jakým je používáme. Naše slova mohou zraňovat mnohem víc než bodnutí nožem. Buďme si toho vědomy a nemáchejme kolem sebe dýkou svých slov. Lásku tím nezískáme, jen zraníme druhého a v konečném důsledku i sebe.
 
Chceme-li, aby se k nám muž choval s láskou a respektem, milujme ho a respektujme.
Nechcete? Tak s ním nemusíte být. Není povinné být ve vztahu s mužem.
Nechcete ho opustit? Pak si uvědomte, že vám ten vztah něco dává. Něco, čemu jste nechtěly dát hodnotu a důležitost, a právě za to můžete začít pociťovat vděk.
 
To, jací muži jsou, z velké části formujeme my ženy. V rolích matek dáváme svým synům zažít, že jsou milovaní, hodnotní.
Ten první nejdůležitější vztah mají s námi, se ženami. Role otce přichází později. Otec je vzorem, jak být mužem, ale opět záleží na matce, zda ona otce přijímá, miluje a respektuje. Pokud ano, je bezpečné být jako táta. Malí chlapci prochází obdobím, kdy chtějí být jako táta úplně ve všem. Někdy je to až úsměvné. Náš syn si takto asi ve 4 letech ustřihl vlásky těsně u kořínků nad čelem, aby to měl stejně jako táta, kterému tam vlasy už ustupují :-)
V tomto období můžeme jako matky dávat svým malým mužům tu zpětnou vazbu, že tomu dáváme velké, láskyplné ANO. Ano, můžeš být jako táta. Můžeš být mužem, já muže a tvého tátu miluju.
 
Vím, že prakticky toto není pro ženy snadné. Každá z nás si prošla různými zkušenostmi, které se dotkly naší sebehodnoty a sebevědomí. Jen postupně je budujeme a učíme se respektu a lásce samy k sobě. Proto není tak snadné skutečně milovat a respektovat muže.
Zkuste po sobě nechtít být v tom dokonalé a jen si dát záměr, že chci směřovat tímto směrem. To stačí. Můžete u toho dělat chyby a může se stát, že se na svého partnera po starém způsobu někdy oboříte s kritikou. Následně si však můžete uvědomit, že chcete jít jinudy. Najít, co jste vlastně v tu chvíli nedělaly v souladu se sebou, že se stalo, že jste pak obvinily ze svých nepříjemných emocí druhého. Zde pak můžete konat změny a podpořit sebe v přijetí, respektu a lásce k sobě, kdy je propojíte s vědomím zodpovědnosti za svůj život a svoje emoce.
Pak už totiž nemusíte hledat chyby na muži, ale můžete sobě dát svobodu žít podle sebe. Pak muže vedle vás už netlačíte, aby vás zajistil štěstí a můžete si ho užít takového, jaký je.
 
Osobně miluji tento způsob tvoření vztahů. Je náročný, to je bez debaty, ale rozmnožuje naši svobodu, samostatnost a lásku ve vztazích.
Když se stále vracíme k sobě a svému prožívání, můžeme přestat znásilňovat druhé, aby nám dávali to, co si neumíme (z nezralosti) dávat sami, a můžeme si k sobě vybrat někoho, koho chceme takového, jaký opravdu je a nemusí se kvůli nám měnit.
 
Které esence v tomto tématu mohou pomoci?
Samozřejmě lípa na posílení sebelásky.
Růže na pročištění našich zranění na ženské linii a z partnerských vztahů.
Modřín na vymanění se ze závislosti na druhých, která svazuje nás i druhé.
To jsou ta nejčastější témata, ale každý to můžete mít ještě v jiných nuancích, takže klidně vyberte esenci, která vás teď nejvíc přitahuje a bude to pro aktuání okamžik ta pravá.
 
O vztazích mužů a žen jsme si povídali i na Příznacích transformace ve vysílání s názvem Jak žije šťastná žena.